Sílu a houževnatost získáme z kopřiv
V zpřímená, nepoddajná, rozený bojovník – tak by se dala charakterizovat kopřiva (dvoudomá), lidově nazývaná také žahavka, žíhavka, žihlava, prhlinka, botanicky Urtica dioica L. Tradičně je spojována s planetou Mars. Bývala posvátnou rostlinou bohů hromu, v našich krajích bychom ji přisoudili vládci bouří a pánu blesku – Perunovi. Je velice oblíbenou bylinou v lidovém léčitelství či jarní kuchyni.
Je ochránkyní rostoucí zpravidla na okrajích pozemků, která je schopná zachytit jakékoli negativní záření. Na první pohled se zdá, že roste všude (považujeme ji za vytrvalý plevel), ale ve skutečnosti ji najdeme na místech, kde vyzařuje energie; často tam, kde se kříží podzemní prameny nebo na tektonických zlomech. Má ráda půdu, která je bohatá na dusík.
Kopřiva je jednou z nelacinějších a nejlépe dostupných zelenin po celý rok.
Používanou částí jsou lístky, které můžeme mnohokrát najít i v zimě pod sněhem. V kuchyni se používá do polévek, omáček i pomazánek a také všude tam, kde se dá použít špenát. Na rozdíl od něj má kopřiva jemnější chuť, neobsahuje tolik kyseliny šťavelové, má spoustu vitaminů a minerálů. Rostou po ní vlasy a – je zadarmo.
Tibetský mudrc Milerapa žil prý jednu dobu v horách a živil se výhradně kopřivami a lidé si povídali, že mu vlasy i kůže časem zezelenaly. Pokud je to pravda, mohlo za to snad zelené barvivo – chlorofyl, který kopřiva obsahuje? Chlorofyl se dnes používá jako barvivo v potravinářském a farmaceutickém průmyslu (ve druhém z nich zřejmě proto, že má také dezinfekční účinky) a v seznamu „éček“ ho najdeme pod číslem 140.
Léčivé účinky kopřivy
Kopřiva je naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu. Díky vysokému obsahu některých látek, zejména železa a vápníku, podporuje tvorbu červených krvinek a stimuluje činnost kostní dřeně. Po kopřivové kúře se poměrně rychle cítíme tělesně lépe, vrací se nám energie a tvořivá síla, i náš vnější vzhled se viditelně zlepší.
Proto se na jaře doporučuje pití kopřivového čaje (z mladých výhonků) jako součást jarní očisty zbavující nás nečistot, které jsme přes zimu nashromáždily v těle, a dodávající potřebnou energii. (viz Jarní posila pro organismus) Díky svým minerálům a vitamínům, kterých máme začátkem jara nedostatek, ji naši předkové používali také jako zelenou bylinu do velikonočních nádivek.
Kopřiva má příznivý vliv na slinivku břišní, protože snižuje obsah cukru v krvi. Slouží také k léčbě průjmu a zánětlivých onemocnění močových cest nebo při virových a bakteriálních onemocněních. Máte-li řídké vlasy, zkuste je oplachovat odvarem z čerstvých kopřiv a z kořene kopřiv, po krátké době se zotaví a zhoustnou.
Kopřivy vystupují také v pohádkách. Košile z kopřivového vlákna jsou mocnou ochranou proti klamu a iluzím a prostředek ke zlomení kletby. Božena Němcová nechala ve své pohádce Sedmero krkavců žít sedm bratrů na pomezí světů – ve dne jako ptáci, v noci jako lidé. Vysvobodila je až jejich sestra Bohunka, která jim za mnohého protivenství utkala košile z vláken kopřiv.
Chcete vyzkoušet něco jiného než pití kopřivového čaje či přidávání lístků do nádivek? Možná vám zachutná špenát z kopřiv, který je opravdu „svůj“ jako celá paní kopřiva. Přidat ho můžete k bramborům, do rýže či polévek 🙂 .
Kopřivový špenát
Potřebujeme:
košík čerstvých kopřiv (horních listů a výhonků)
sůl (eventuelně pepř a kurkumu či muškátový ořech)
další ingredience dle výběru (česnek, vajíčko, cibuli, 1–2 lžíce mléka, olej, pohankovou či jinou mouku)
Postup:
Natrháme kopřivy (jejich vrchní nedřevnaté vršky, přibližně pěticentimetrové výhonky horní části) a dobře je opláchneme ve vodě, abychom je zbavili nečistot a hmyzu (nejlepší je použít cedník, abychom se nepožahali).
Do hrnce dáme větší množství vody, osolíme ji a přivedeme k varu. Poté přidáme kopřivy a lehce je povaříme (kopřivy můžeme předtím rozdrtit tyčovým mixerem). Po chvíli kopřivy scedíme a necháme okapat. Dochutíme podle toho, jak jsme zvyklí ochucovat klasický špenát. Můžeme udělat máslovou či cibulkovou jíšku, přidat česnek, vajíčko, mléko, olej…
Velikonoční nádivka s kopřivou
Potřebujeme:
3 celozrnné žemle nebo rohlíky
1 balení tempehu (nejlépe uzeného) nebo 350 g hlívy ústřičné
4 celá vejce
trochu rýžového či sojového mléka
hrst kopřiv
hrst pažitky, petržele a sedmikrásek
350 g zeleniny (mražené či čerstvé) – hrášek, brokolice, mrkve, kukuřice…
80 g másla
kurkumu, bílý pepř, majoránku, sůl
Postup:
Žemle nakrájíme na kostičky, pokropíme mlékem, přidáme nakrájený tempeh (event. krátce podušenou hlívu), žloutky, vařenou zeleninu, spařené kopřivy, na drobno nakrájené bylinky a rozpuštěné máslo. Vše smícháme, nadlehčíme vyšlehaným sněhem z bílků a dáme do pekáče či mísy vymaštěného máslem a vysypané strouhankou. Pečeme na mírném ohni asi 45 minut.
Nádivka snese experimentování, tak se nebojte do ní přidat, co vám libo 🙂 .
Kopřivy s bramborami
Potřebujeme:
1 kg kopřiv
1 kg brambor
150 g másla
sůl
Postup:
Kopřivy několikrát propláchneme v horké vodě, nakrájíme nadrobno, zalijeme malým množstvím horké vody. Počkáme, až voda začne vřít, přidáme oloupané brambory, nakrájené na malé kousky. Po uvaření brambor vodu slijeme. Jídlo rozmixujeme a zalijeme rozpuštěným máslem. Podáváme s jogurtem.
Kopřivy s rýží
Potřebujeme:
1 kg kopřiv
200 g rýže
100 ml oleje
100 g pórku
2 rajčata
1 lžičku sladké papriky
sůl
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli podusíme v tuku do změknutí, zahustíme sladkou paprikou. Přidáváme postupně rajčata nakrájená nadrobno, omyté a nakrájené kopřivy, které spaříme horkou vodou. Při varu vložíme rýži. Jídlo osolíme a vaříme na mírném ohni. Podáváme s jogurtem.
Kopřivový sirup od Třešinky
Potřebujeme:
3,5 l vody
3 citrony
100 mladých výhonků kopřiv
3 kg cukru krystal
5 lžiček kyseliny citronové
Postup:
Vodu svaříme s citrony, které umyjeme a nakrájíme na kolečka. Necháme vychladnout a přidáme vršky kopřiv. Necháme 24 hodin vyluhovat, pak přecedíme přes plátěný kapesník a trochu vymačkáme. Přidáme cukr a kyselinu citronovou, zamícháme, až se cukr rozpustí. Již nevaříme, nalijeme do lahví a uložíme ve sklepě do chladu.
Dýňová polévka s kopřivou (Dagmar Derré)
Potřebujeme:
150 g kopřivy
1 cibuli
1 pórek
1 kg dýně
sůl, pepř, máslo, 2 litry vody
Postup:
Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli a pórek. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a zalijeme horkou vodou. Po 10 minutách varu přidáme kopřivy. Necháme povařit dalších 20 minut a nakonec vše rozmixujeme, osolíme a opepříme. Na talíři je možno dochutit kopečkem kysané smetany.
Kapustová polévka s pohankou a kopřivou (Dagmar Derré)
Potřebujeme:
5 lžic pohankových krup
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce hladké mouky
200 g kapusty
hrst nasekaných mladých kopřiv
150 g másla
sůl, zeleninový bujon, mletý pepř, muškátový květ
Postup:
Do rozehřátého oleje vmícháme mouku. Lehce ji osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme a uvedeme do varu. Přidáme nakrájenou kapustu a kopřivy, pohankové kroupy, sůl a vaříme do změknutí. Polévku okořeníme, vložíme bujon a necháme přejít varem.
Gratinované kopřivy (Dagmar Derré)
Potřebujeme:
2 kg mladých kopřiv
0,5 l mléka
30 g másla
50 g strouhaného sýra
1 lžíci hladké mouky
sůl, pepř, muškátový oříšek, strouhanku
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Kopřivy omyjeme a povaříme čtyři minuty v osolené vodě. Propláchneme na sítku studenou vodou a necháme okapat. Vodu dobře vymačkáme a kopřivy drobně nakrájíme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme horkým mlékem a přidáme muškátový oříšek. Za stálého míchání povaříme asi deset minut, dokud bešamel nezhoustne. Poté vmícháme strouhaný sýr. Osolíme a opepříme. Bešamel smícháme s kopřivami, směs nalijeme do vymaštěné zapékací misky. Smícháme strouhanku se zbytkem sýra a posypeme povrch směsi. Zapékáme dvacet minut.
Přeji hodně štěstí při experimentování a dobrou chuť!
Alena Koutecká
Recepty pocházejí z článku Kopřiva v kuchyni – Ing. Jarmila Teplíková (Meduňka 4/2006)
Podrobnější informace o léčivých účincích kopřiv najdete např. na:
Bylinky pro vsechny – kopřiva dvoudomá
Kopřiva – houževnatá a věrná ochránkyně našich příbytků
„win – win“
podporujeme potenciál a úspěch ostatních, podpořte také nás…
Milí čtenáři, naše stránky připravujeme s láskou ♥ . Pokud se vám zveřejňované příspěvky líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Vaší podpory si vážíme a děkujeme za ni. Pro podporu klikněte na: Podpořte nás
Počet komentářů: 2
[…] do Jarní nádivky s kopřivami, více o samotných kopřivách se dočtete také v článku Sílu a houževnatost získáme z kopřiv, další kopřivové variace najdete na: […]
[…] ֍ Jaro je v plném proudu, zelené byliny jsou v plné ráží a mezi nimi vévodí léčivka, která po náročné zimě dokonale vyčistí tělo – KOPŘIVA. Více o této zajímavé rostlině si přečtěte v článku nazvaném Sílu a houževnatost získáme z kopřiv. […]