Jarní nádivka s kopřivami
R eceptů na velikonoční nebo také jarní nádivku (podle toho, jestli slavíme křesťanské svátky nebo vítáme jaro) je nespočet. Co v ní zcela jistě ale chybět nesmí, jsou zelené bylinky, které symbolizují jaro. Hodí se pažitka, petržel, jarní cibulka nebo cibulová nať, sedmikrásky či listy špenátu, bršlice kozí nohy, česneku medvědího. Výbornou chuť získá nádivka, pokud přidáme mladé, křehké listy kopřiv (použijeme listy z vrcholové části rostliny o délce cca 20 cm).
Velikonoční nádivka se konzumovala o Bílé sobotě po pátečním půstu, který býval velmi přísný a trval od čtvrteční snídaně, a tak bylo potřeba zasytit se vydatným pokrmem. Říkalo se jí také „hlavička“, protože dříve se do ní přidávalo obrané maso z vařené telecí hlavy. My vám nabízíme recept vegetariánský s tofu nebo hlívou ústřičnou (více o této zázračné houbě najdete v článku nazvaném Hlíva ústřičná – elixír mládí ).
Potřebujeme:
3 celozrnné žemle nebo rohlíky
1 balení tempehu (nejlépe uzeného) nebo 350 g hlívy ústřičné
4 celá vejce
trochu rýžového či sojového mléka
hrst kopřiv
hrst pažitky, petržele a sedmikrásek
350 g zeleniny (mražené či čerstvé) – hrášek, brokolice, mrkve, kukuřice…
80 g másla
kurkumu, bílý pepř, majoránku, sůl
Postup:
Žemle nakrájíme na kostičky, pokropíme mlékem, přidáme nakrájený tempeh (event. krátce podušenou hlívu), celá vajíčka, vařenou zeleninu, spařené kopřivy, na drobno nakrájené bylinky a rozpuštěné máslo. Vše smícháme a dáme do vymaštěného pekáče nebo zapékací mísy. Pečeme na mírném ohni asi 45 minut.
Nádivka snese experimentování, tak se nebojte do ní přidat, co vám libo 🙂 .
„win – win“
podporujeme potenciál a úspěch ostatních, podpořte také nás…
Milí čtenáři, naše stránky připravujeme s láskou ♥ . Pokud se vám zveřejňované příspěvky líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Vaší podpory si vážíme a děkujeme za ni. Pro podporu klikněte na: Podpořte nás
Počet komentářů: 2
[…] spolu s dalšími zelenými bylinkami můžeme přidat do Jarní nádivky s kopřivami, více o samotných kopřivách se dočtete také v článku Sílu a houževnatost získáme z […]
[…] Proto se na jaře doporučuje pití kopřivového čaje (z mladých výhonků) jako součást jarní očisty zbavující nás nečistot, které jsme přes zimu nashromáždily v těle, a dodávající potřebnou energii. (viz Jarní posila pro organismus) Díky svým minerálům a vitamínům, kterých máme začátkem jara nedostatek, ji naši předkové používali také jako zelenou bylinu do velikonočních nádivek. (viz Jarní nádivka s kopřivami) […]