Zkaramelizované ořechy a semínka
Nezapomínejte častěji konzumovat kvalitní semínka nebo ořechy. Jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku. Můžete je přidat do svačinového boxíku dětem do školy, na trénink, nebo když vyrážíte na výlet. Ořechy i semínka ukrývají celý budoucí potenciál nové rostliny. Jsou proto plná výživných látek, dodávají našemu tělu dobře stravitelné bílkoviny, minerální látky, vitaminy a cenné tuky. Vyživují nás a posilují náš imunitní systém.
Semínka je důležité před použitím omýt nebo lehce orestovat kvůli případným kontaminacím. Ořechy je ideální skladovat ve skořápce, a pokud máte vyloupaná jádra, tak v chladu a temnu.
Není nutné mít doma bůhvíjaké exotické druhy. Můžete začít tím, že si na zahradě nebo někde přírodě nasbíráte spoustu vlašských a lískových ořechů a uschováte si je ve skořápce na celý rok. Nemusíte podléhat módním vlnám a jíst denně kešu, para či chia. Ze semínek mívám doma loupaná konopná, lněná a dýňová. Podrobné informace o jednotlivých druzích najdete v BioReceptáři.
100 g vlašských ořechů nebo směsi dýňových a slunečnicových semínek
2 lžíce bio obilného sirupu (pšeničného nebo rýžového, popřípadě javorového sirupu)
Postup:
1 Semínka vyperte a nechte okapat na cedníku. Zpracováváte-li vlašské ořechy, nejprve je vyloupejte.
2 Na mírném ohni opékejte v pánvi, ale nikam neodcházejte a míchejte, ať jsou semínka jen lehce opražená, a ne spálená.
3 Jakmile začnou zlátnout, ale ještě nepraskají, přidejte do pánve sirup, promíchejte a po půl minutě odstavte.
4 Hned přesypte z pánve do mělkého talíře a rozprostřete je v tenké vrstvě. Přerušíte tak pražení a ořechy či semínka se nespálí.
5 Semínka mohou být lehce slepená, nechte je nejprve zchladnout a pak je rozlámejte na větší hrudky nebo sypkou směs.
Text:
Nová biokuchařka Hanky Zemanové,
vydalo nakladatelství Smart Press
Foto: redakce
Přečtěte si také:
recenzi Nové biokuchařky Hanky Zemanové
recept na Bezlepkové placky z pohankové nebo hrachové mouky
Počet komentářů: 3
[…] podobně jako v lednu prohřívající; vhodné jsou vývary, vejce, maso, černý sezam, vlašské ořechy, červená řepa, růžičková kapusta, petržel, mrkev a zahřívací koření. Dbát bychom […]
[…] tělo dokázala zahřát. Kromě obilných produktů je vhodné zařadit do jídelníčku sóju, sezamová semínka, arašídy a vlašské ořechy. Tělu je třeba také dodávat velké množství bílkovin. Ty jsou obsaženy například ve […]
[…] vlašské ořechy, jedlé kaštany, med, sušené lesní houby […]