Nová biokuchařka Hanky Zemanové
T ahle knížka ke mně připutovala náhodou, přestože jsem o ní už delší dobu věděla. A jsem vděčná, že se mi dostala do ruky. Je to kuchařka, která se zcela vymyká ostatním, protože její pozornost nepatří pouze receptům. Je to zamyšlení a možná i návod k tomu, jak tím, „co strkám do úst“ ovlivňuji nejen sebe, ale i bližší či širší okolí, a tvořím budoucnost.
Jako redaktorka oceňuji obsažnost knížky a vidím, kolik hodin práce za ní ve skutečnosti stojí. Autorka nabízí precizní a podrobné vysvětlení toho, co jsou biopotraviny, jak je ve skutečnosti poznáme, kde se k nim můžeme dostat, proč jsou dražší (respektive, proč je jejich cena férová a odpovídající) či jak se sami můžete podílet na jejich produkci, i když zrovna nejste farmář tělem i duší. Každá kapitola obsahuje řadu odkazů (na weby či knížky), které můžete použít, pokud vás zajímá daná problematika.
S nadhledem a zdravým rozumem jsou pojaty kapitoly o jednotlivých dietních trendech, které pochází z pera odborníků zabývajících se těmito směry. Ani autorka ani její „knižní hosté“ vás nepřesvědčují o tom, co je nejlepší, protože autorka chápe, že žádné univerzální „nejlepší“ prostě neexistuje a křečovité ulpívání na jedné věci otázku zdraví samo o sobě nevyřeší. Zcela výstižně to shrnuje název jedné z kapitol:
Jak žít zdravě a nezblbnout aneb zásady zdravého selského rozumu
Možná se vám bude chtít nakupovat více bio, když se seznámíte s představiteli zajímavých českých bioprojektů, většinou v podobě rodinných farem či firem. Je to práce (možná lze říci spíše poslání), kterou musíte žít, protože většinou neexistuje žádné od…do. Ale pokud vládne duch pospolitosti a vzájemná důvěra, čas se nepočítá.
Když jsem pročetla všechny obecné informace a dostala se k receptům, byla jsem trošku skeptická, protože znám svou váhavost zkoušet nové věci. Opět jsem byla příjemně překvapená, protože z téhle kuchařky vás prostě vaření bude bavit. Žádné přílišné komplikování či kombinování, převažuje jednoduchost, výsledek je „ňam“ a už se těšíte, co zase zkusíte příště.
A když ještě přidám vynikající estetický dojem, kterým knížka působí, kvalitní papír a povedené fotografie, jsem v pokušení říci: je to na jedničku s hvězdičkou.
P. S. Možná mě napadá jedno malé mínus. Škoda, že knížka končí tak brzy a není delší 😉 . Ale třeba bude nějaké do třetice.
Alena Koutecká
Počet komentářů: 4
[…] Přečtěte si také recenzi Nové biokuchařky Hanky Zemanové […]
[…] Nové biokuchařky Hanky Zemanové recept na Bezlepkové placky z pohankové nebo hrachové […]
[…] Tip 1: Nemáme-li ráno čas vařit kaši nebo nám vařená kaše leží v žaludku, můžeme si směs připravit večer, zalít ji studenou vodou, zakrýt utěrkou a nechat kvasit do rána. Tahle varianta nám ušetří čas, je lépe stravitelná a obsahuje laktobacily, které posilují imunitní a trávicí systém. (Zdroj: Nová biokuchařka Hanky Zemanové) […]
[…] Nová biokuchařka Hanky Zemanové (recenzi najdete po kliknutí na: Nová biokuchařka Hanky Zemanové) Foto: Alena […]