Význam slin a podpora jejich tvorby v tchaj-ťi čchüan
D okud naše tělo funguje bez problémů, většinou se nezamýšlíme nad smyslem pochodů a reakcí, které probíhají uvnitř. Pokud se ale „něco pokazí“, najednou si uvědomíme, jak důmyslný a propojený mechanismus tělo představuje. Jedním z léčivých pokladů je sekret vylučovaný ústy… sliny.
Sliny jsou výsledkem produkce slinných žláz a slouží jako ochrana před vysoušením sliznice, horkými a ledovými nápoji či bakteriální a virovou infekcí. Také pomáhají při polykání, hrají roli při správném rozmělňování potravy, startují proces trávení některých živin, umožňují vnímání chuti, chrání zuby před vznikem zubního kazu a umožňují demineralizaci skloviny.
Denně vyprodukují slinné žlázy dospělého člověka až dva litry slin v závislosti na druhu přijaté potravy a častosti jedení. Ve spánku produkce slin klesá k nule. Kromě vody obsahují sliny řadu důležitých látek, například enzymy, hleny a sliz, antiseptické látky, elektrolyty a další. PH slin se normálně pohybuje mezi 6,0−7,5.
Podněty k tvorbě slin přicházejí zevnitř i zvenčí. K vnějším patří čichové nebo zrakové vjemy, vnitřní jsou mechanické nebo chemické, například když vložíme sousto do úst.
„Pokud při cvičení vznikají sliny, je potřeba je polykat. Jsou velmi cenné díky velkému obsahu různých mikroelementů. Jsou skutečně schopny zvýšit vaši energii a mají léčebný účinek. Tvorba slin může pokračovat i po skončení cvičení, stejně tak bychom měli pokračovat v jejich polykání.“
Zdroj: Čchi-kung čung-jűan (Spodní tan-tchien, uvolnění těla) – Sű Ming-tchang, Tamara Martynovová
Sliny v tchaj-ťi čchüan
V návodech na správný postoj při cvičení tchaj-ťi čchüan se vyskytují „drobnosti“, mezi jinými i pokyny pro držení/správné postavení úst. Sinolog a dlouholetý učitel tchaj-ťi čchüan Vít Vojta (*1968) v knize Umění tchaj-ťi čchüan například uvádí, že „rty jsou lehce sevřené, zuby se spojí, špička jazyka se dotkne výběžku na tvrdém patře, a tak se uvolní svalstvo čelistí a posílí vylučování slin“.
K čemu slouží sliny, jsme si řekli v úvodu, ale proč je vylučování slin důležité z pohledu tchaj-ťi čchüan?
Jeden ze současných žijících velmistrů tchaj-ťi čchüan Čchen Čeng-lej (Chen Zhenglei) (*1949) doporučuje, abychom sliny, které vznikají při tréninku (s jazykem opřeným o horní patro), polykali. Přitom bychom měli používat vizualizaci a představovat si, že sliny polykáme do oblasti spodního tan-tchienu. Přispívá to k tvorbě energie.
Uznávaný praktik tchaj-ťi čchüan z kolébky tohoto bojového umění, vesnice Čchen-ťia-kou (Chenjiagou), mistr Čchen Po-sien (Chen Boxian) (1920−1989) zahrnul do svých podrobných instrukcí ke cvičení také následující odstavec:
„Ústa jsou zavřená, dýcháme nosem a špička jazyka se lehce opírá v místě mezi kořeny horních zubů a horním patrem. Tímto způsobem dochází pod špičkou jazyka k snadnému vylučování tekutiny − slin – známé v čínské medicíně jako chua-čch‘ (huachi) nebo přeneseně v literární řeči „jü-jie-čchiung-ťiang (yuyeqiongjiang)“ – čili „podobné jadeitu nebo vysoce kvalitnímu vínu“. Sliny je potřeba polykat, nejen z důvodu zachování původní čchi, ale také proto, abychom se při cvičení vyhnuli praktickým problémům, jakými jsou sucho v ústech, žízeň, lapání po dechu nebo dýchavičnost.“
Wolfe Lowenthal ve své knize vzpomínek Nic vám netajím uvádí radu mistra tchaj-ťi čchüan, profesora Čeng Man-čchinga (1902–1975), který říkal, že modřiny, bolavé svaly nebo vymknuté klouby je dobré potřít ihned po probuzení prvními slinami. Sliny, které máme v ústech po probuzení, mají specifické léčivé vlastnosti. Připodobňoval je k ranní rose: „Vezměte rostlinám rosu a ony zahynou.“
V taoistické zdravotní tradici je často zdůrazňován význam slin jako důležitého elixíru a používají se praktiky, které tvorbu slin stimulují, například klapání zubama, nebo práce se slinami (viz kloktání slin v Osmi kusech brokátu vsedě). Podle Mantaka Chii (*1944), thajského taoistického mnicha a léčitele, polykání slin pomáhá mimo jiné vyhnat špatný vzduch z plic a ze střev a přispívá k detoxikaci buněk (viz kniha Elixír Chi Kungu, v níž seznamuje s osmi technikami polykání, které se provádí se stiskem prstů a dlaní a které slouží ke zvětšení vnitřní síly a zpevnění a posílení prstů).
V tchaj-ťi čchüan se nijak vědomě nesnažíme o tvorbu nebo práci s těmito tělesnými tekutinami, stačí dodržovat výše uvedená doporučení a nechat tělo, aby využilo své samoléčící schopnosti a potenciál.
Alena Koutecká
Zdroj:
Miloš Hrabovský – Slina a její funkce v dutině ústní ((absolventská diplomová práce)
Vít Vojta – Umění tchaj-ťi čchüan (v části Zásady pro držení a pohyb těla při cvičení tchaj-ťi čchüan)
David Gaffney − Chen Boxian: Following the Middle Path & How One Thing Affects Everything…
Wolfe Lowenthal – Nic vám netajím
Mantak Chia – Elixír Chi Kungu
Čchi-kung čung-jűan (Spodní tan-tchien, uvolnění těla) – Sű Ming-tchang, Tamara Martynovová
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás