Goji, kustovnice, kou-čchi, „chladná energie“
P od všemi těmito názvy naleznete drobné červeno-oranžové bobulky na dlouhých stopkách, které rostou na trnitém keři s převislými větvemi. Příbuzná Kustovnice čínské (Lycium chinense), jak se oficiálně keř nazývá, roste také u nás na železničních náspech, stráních nebo v živých plotech. Vězte, že tato česká odrůda goji zvaná kustovnice cizí (Lycium barbarum) má pravděpodobně také léčivé účinky, ale z farmakologického hlediska není prozkoumaná, tak se raději vydejte do obchodu pro dováženou, čínskou.
Dříve pro nás bylo goji ovoce spíše exotické, dnes je běžně k dostání. V Číně se používá ke zlepšení zdraví už téměř 2000 let. Tento léčivý klenot starých čínských mudrců se pěstuje na různých místech. Díky příznivým klimatickým podmínkám je oblíbená kustovnice z oblasti Ning-sia (Ning-xia), která se pro vysoký obsah příznivých látek využívá v tradiční čínské medicíně.
Muži goji ocení zejména proto, že zvyšuje hladinu mužských pohlavních hormonů, a tím jejich mužnou sílu. Ženy po ní rády sáhnou kvůli jejím omlazujícím účinkům. A skutečnost, že celkově podporuje dlouhověkost a je přirozeným zdrojem energie, je dalším důvodem k její pravidelné konzumaci, který zaujme každého bez výjimky.
Co všechno kustovnice dokáže?
Kustovnice patří mezi tzv. adaptogenní byliny, tj. byliny s mimořádně prospěšnými účinky, takové „hvězdy mezi bylinami“, které zvyšují odolnost těla vůči zátěži fyzické i psychické, podporují vytrvalost, posilují celkové zdraví a pohodu. Pomáhají lépe se adaptovat na stres a jejich klíčová schopnost je obnova narušené rovnováhy. Jsou to byliny, které umí působit různými směry podle potřeb člověka. Jako by měly vnitřní inteligenci, která poté, co vstoupí do těla, rozhodne o tom, jakým způsobem lze nastolit ztracenou rovnováhu. (cit. Nová biokuchařka Hanky Zemanové)
A jak konkrétně působí kustovnice v našem těle? Má příznivý vliv na meridiány jater a ledvin (podporuje regeneraci těchto orgánů), zlepšuje krevní oběh a celkově vyživuje krev, rozhojňuje jin a jang, zvlhčuje plíce a také zrak (jeho ostrost souvisí podle tradiční čínské medicíny právě se stavem jater). Nedávné výzkumy potvrdily, že kou-čchi zvyšuje imunitu a krvetvorbu, je vhodná při léčbě lupénky a přispívá též ke snížení krevního tlaku.
Kustovnice obsahuje zejména karotenoidy, betain, provitamin A karoten, zeaxanthin, fysalen, vitamin E, B1, B2 a C, steroidy, gramisterol, cykloartanol, beta sitosterol, kyselinu linolovou, linolenovou, alkaloid kukoamin A a celou řadu minerálů v organické formě. Je také silným antioxidantem a přispívá k ochraně proti volným radikálům, které mohou způsobit buněčné poškození (tím zpomaluje stárnutí kůže a těla).
Kromě toho, že lákavě vypadá, také dobře chutná. Můžete ji konzumovat bez úprav. V teplé kuchyni se hodí do kaší, polévek, salátů, nákypů, zavařenin, moučníků. Uděláte z ní i osvěžující a posilující čaj. Doporučená denní dávka je do 30 g suchých plodů.
Jak připravit čaj z kustovnice čínské
2–3 lžičky plodů smícháme se ¾ litru vody, povaříme cca 3 minuty a scedíme. Popíjíme po doušcích v průběhu celého dne. Čaj můžeme přisladit medem.
nebo
Menší hrst sušených plodů zalijeme horkou vodou a necháme 20 minut louhovat, pak scedíme. Vylouhované plody nevyhazujeme, ale můžeme je též zkonzumovat.
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Popořte nás
Počet komentářů: 2
[…] Na podporu krvetvorby a posílení ledvin a jater je vhodná kustovnice čínská. Tyto malé červené tobolky – léčivý klenot starých čínských mudrců – jsou oblíbené mimo jiné i proto, že působí jako „lék“ proti stárnutí. Více se o ní můžete dočíst v článku Goji, kustovnice, kou-čchi, „chladná energie“. […]
[…] výběru několik sušených meruněk, švestek nebo datlí (nebo pár lžic hrozinek) lžičku kustovnice asi půl lžičky mleté skořice špetku mořské soli s mořskými řasami trošku medu nebo […]