Cibule jako lék, ochucovadlo či hlavní chod
C ibule je jedna z nejstarších kulturních rostlin. Pochází ze stepí západní Asie. Je hojně používaná v kuchyni, dodává chuť řadě pokrmů, ale neméně oblíbená je i jako léčivka. Už ve středověku sloužila k zahánění nemocí (běžných, ale třeba i moru) a zlých duchů.
Tato rostlina oplývá vitamíny A, B, C, E, obsahuje spousty minerálů, např. železa, hořčíku, draslíku, mědi apod. Lepší je syrová, protože tepelnou úpravou ztrácí řadu těchto zdraví prospěšných látek. Konzumace cibule posiluje žaludek a střeva, zlepšuje chuť k jídlu a trávení. Díky lepšímu prokrvení pohlavních orgánů působí i jako přírodní afrodiziakum.
Po cibuli sáhneme při respiračních onemocněních. Působí proti nachlazení, kašli a rýmě (odhleňuje). Řadí se k přírodním antibiotikům – za to vděčí látce zvané aliin, která se přeměňuje na protizánětlivý, antimykotický a antioxidační alicin. Nejlepší je popíjet čaj (cibuli lze smíchat pro lepší účinek s majoránkou) či užívat po lžičkách šťávu ze syrové cibule, při rýmě kapat cibulovou šťávu do nosu.
Pokud vás bodne nebo štípne hmyz, potírejte ránu plátky cibule, protože obsahuje látky, které dezinfikují, ulevují svědění, otokům a bolesti.
Cibule je schopná pohlcovat viry a škodliviny z ovzduší. Proto ji můžeme rozkrojit a umístit v bytě v době chřipkové epidemie nebo při nachlazení do ložnice.
Ruský léčitel, chiropraktik a ředitel Centra alternativní medicíny ve Voroněži, Boris Tichanovský, doporučuje umístit cibuli pod postel, čímž alespoň trochu zmírníme negativní vliv geopatogenních zón. Říká: „Dejte si pod postel cibuli nebo česnek. Po čtrnácti dnech je vyhoďte, protože přestávají účinkovat. V žádném případě je nejezte!“
Cibule také obsahuje kvercetin – silný antioxidant s protizánětlivými účinky, který pomáhá s celou řadou vážných onemocnění a dokonce efektivně zpomaluje stárnutí.
Šalotka a další druhy cibule
Pokud se v zelenině rozhlédnete, můžete najít několik druhů cibulí. Nejběžnější je žlutá a červená cibule, existuje také odrůda bílá či růžová nebo lahůdková cibulka, mladá cibulka s násládlou chutí s bílou a zelenou natí vhodnou do salátů, pomazánek či na ozdobu. Zvláštní kapitolou je podlouhlá „cibule“ šalotka, která je jemnější, méně palčivá.
Šalotka je sice považována za druh cibule, ale ve skutečnosti patří do rodu česneku. Má velkou spoustu příznivých účinků. Například je bohatá na flavonoidy a polyfenolové sloučeniny (obsahuje jich vyšší množství než cibule či česnek). Navíc obsahuje také vlákninu, bílkoviny, vitamin C, draslík, foláty, vitamin A, vitamin B6 a mangan. Díky svému působivému složení příznivě působí na lidské zdraví. Mezi velké výhody šalotky patří vysoký a různorodý obsah antioxidačních sloučenin, včetně kvercetinu, kaempferolu a různých antioxidantů. Tyto antioxidanty se uvolňují při krájení nebo drcení, podobně jako u česneku. Když jsou tyto antioxidanty uvolněny, tvoří další cennou sloučeninu zvanou alicin. Ta potom přispívá ke snížení buněčné mutace a preventivně chrání před rakovinným bujením. Šalotka také zlepšuje krevní oběh a zrychluje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu, reguluje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Můžete ji použít i pro dobrou náladu, neboť různé minerály a vitaminy, které obsahuje, mohou pomoci stimulovat uvolňování GABA (kyseliny gama-aminomáselné) v mozku, což je velmi důležité pro udržení nízké hladiny stresových hormonů v těle. (Zdroj: Vyměňte cibuli za šalotku)
A na závěr pár užitečných receptů pro nejrůznější příležitosti:
Cibulový čaj na nachlazení
Dvě středně velké cibule povaříme cca 10–15 minut v ½ litru vody a poté scedíme. Pro zjemnění chuti můžeme přidat skořici, hřebíček či zázvor. Stejně jako jiné čaje proti nachlazení můžeme ochutit medem a citronem.
Cibulová šťáva proti zánětům a na uvolnění hlenů
Nakrájenou cibuli posypeme cukrem a necháme několik hodin stát. Vznikne šťáva, která zmírňuje záněty, uvolňuje hleny, působí antibakteriálně. Podáváme několikrát denně 2–4 lžičky.
Cibulový obklad na bodnutí či revmatické bolesti
Čerstvě nakrájená kolečka cibule vtíráme do pokožky po hmyzím bodnutí. Zmírňuje otok, bolest i svědění. Ulevuje při revmatických onemocněních a urychluje hojení ran.
Cibulová kaše pro spokojený žaludek
Porce pro 4 osoby:
5 cibulí
2 lžíce másla
½ lžíce špaldové mouky
4 lžíce rýžové či ovesné smetany
sůl, pepř, kurkuma, majoránka…
Postup:
Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobné kousky a lehce orestujeme na lžíci tuku. Poté dusíme za občasného míchání v uzavřeném hrnci asi 20 minut. Mouku smícháme se zbylým tukem, promícháme do cibule, okořeníme a nakonec zalijeme smetanou. Necháme lehce povařit. Podáváme s karbanátky, tofu, párky… či jinou přílohou podle chuti.
Cibuláda
1 kg červené cibule
75–100 ml panenského olivového oleje nebo přepuštěného másla
500 ml červeného vína
1 lžičku soli
3 lžíce rýžového sirupu nebo medu
3–4 lžíce balzamica nebo červeného vinného octa
čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup:
- Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Dejte ji smažit na olej do hluboké pánve.
- Nejprve ji 15 minut opékejte za častějšího promíchání, aby se vám nepřichytila – hodně záleží na pánvi. Kvalitní, těžká pánev nepotřebuje tolik oleje a ani moc neriskujete spálení.
- Do odměrky si připravte 500 ml červeného vína a postupně ho přilívejte k cibuli. Duste pod pokličkou a občas cibuli promíchejte. Víno přilívejte po troškách a vždy nechte odpařit. Osolte a opepřete. Celkově cibuli duste cca 1 a 1/4 hodiny. Na poslední čtvrthodinku nechte vařit bez pokličky, přidejte i sirup a ocet a nechte tekutiny odpařit. Míchejte častěji.
- Cibuládu můžete ještě různě dochucovat, dobrý je čerstvý nasekaný tymián nebo šalvěj, pokud máte rádi ostré chutě, tak přidejte do základu chilli a zajímavou obměnou je hrst sušených brusinek.
- Cibuládu můžete dát horkou do zavařovacích sklenic a otočit dnem vzhůru – vydrží vám pak v ledničce klidně i měsíc, ale většinou se sní mnohem dřív – je skvělá k masům, ke karbenátkům, do sendvičů či jako chuťovka k sýru.
(Recept pochází z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové)
„win – win“
podporujeme potenciál a úspěch ostatních, podpořte také nás…
Milí čtenáři, naše stránky připravujeme s láskou ♥ . Pokud se vám zveřejňované příspěvky líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Vaší podpory si vážíme a děkujeme za ni. Pro podporu klikněte na: Podpořte nás
Cibulovou šťávu na odklašlávání je také možné osladit medem. Nechat v lednici a každou půlhodinku sníst čajovou lžičku takto chutné štávy.
Cukr je bílý jed.