Ve znamení mrkve
V íte, že mrkev má svůj mezinárodní den, který připadá každoročně na 4. dubna? Není divu. Tato kořenová zelenina obsahuje řadu látek příznivých pro fungování organismu a zcela právem ji můžeme řadit k superpotravinám.
Především je bohatá na beta-karoten, jehož přeměnou v těle vzniká vitamin A. Ten pomáhá očím správně vnímat světlo, je základem pro vidění ve tmě a regeneruje zrak při únavě. Beta-karoten také slouží jako antioxidant, který prostřednictvím lidského metabolismu pomáhá regenerovat poškozené buňky a zpomaluje jejich stárnutí. Navíc chrání pokožku před poškozením od slunečních paprsků a zabraňuje vysoušení kůže, vlasů a nehtů. Mrkev celkově zlepšuje kvalitu pleti. Lze ji použít jako vynikající pleťovou masku, ideálně v kombinaci s medem.
Konzumací mrkve můžeme předejít nejrůznějším infekcím. Vitamin A pomáhá játrům odplavovat z těla toxiny, vláknina obsažená v mrkvi čistí střeva a urychluje jejich pohyb. Chroupáním mrkve se zbavujeme zubního plaku a kousků jídla uvízlých v zubech, stimulujeme dásně a zvyšujeme tvorbu slin potřebných pro trávení, ale také zklidňujeme nervy a zmírňujeme stres.
Kromě „áčka“ obsahuje mrkev i další prvky, např. vápník, draslík, vitamin B, C, díky nimž příznivě působíme na cévy, srdeční tep a metabolismus. Mrkev je jediným přirozeným zdrojem pesticidu falkarinolu, který snižuje riziko rakoviny plic, prsou a střev.
Máte mrkev spojenou s oranžovou barvou? Tak vězte, že tomu tak vždy nebylo. Divoký předek mrkve, pěstovaný na území moderního Afghánistánu, byl černo-fialový a měl docela hořkou chuť. Oranžově zbarvená mrkev vznikla mutací mrkve nachově červené a bílé a byla vyšlechtěna v Holandsku v 17. stol., odkud se v následujícím století rozšířila do Evropy.
Zdroj: www.neovize.cz, www.denmrkve.cz
Pokud jste si mrkev oblíbili, nabízíme vám několik receptů pro potěchu oka i vašich chuťových pohárků 🙂 .
Mrkvové placičky
Na cca 3 porce potřebujete:
2 středně velké mrkve (případně kousek vařené či syrové červené řepy)
2 vajíčka
2 lžíce špaldové nebo jáhlové mouky
vrchovatou lžíci sezamových semínek
sůl, majoránku, kurkumu, špetku bílého pepře
kvalitní olej na smažení
Postup:
Mrkev (případně řepu) nastrouhejte na jemno, přidejte mouku, vajíčka, sůl, koření, semínka a vše důkladně promíchejte. Tvořte malé placičky, které opékejte dozlatova na oleji. Podávejte s polévkou, bramborovou kaší nebo samotné.
Mrkvové pyré
Na cca 3 porce potřebujete:
1 cibuli
zázvor velikosti palce
4 větší mrkve
olivový nebo slunečnicový olej
sůl, kousek másla a citronovou šťávu
Postup:
Cibuli a zázvor nakrájejte na malé kostičky a osmahněte na oleji. Mrkev nastrouhejte nahrubo, vsypte do kastrolu k cibuli a zázvoru, podlijte trochou vody, osolte a vařte do měkka. Po uvaření přidejte máslo a citronovou šťávu. Chutná teplé i studené.
Dýňový guláš s mrkví
(viz Dýně Hokkaidó)
Mrkvový biskupský chlebíček
Do formy na srnčí hřbet potřebujete:
100 g špaldové mouky
1 lžičku prášku do pečiva (bez fosfátů)
4 vejce
150 g třtinového cukru
2 lžíce citronové šťávy
200 g nastrouhané mrkve
100 g mletých vlašských ořechů
Postup:
Žloutky utřete s 2/3 cukru a citronovou šťávou. Vmícháte mrkev, ořechy a mouku s práškem. Nakonec přidáte ušlehaný sníh z bílků, do kterého jste vmíchali zbytek cukru. Pečete na mírném ohni cca 30–40 min.
Detoxikační mrkvový salát
Na jaře můžete zařadit do jídelníčku 10-denní očistnou mrkvovou kúru, která důkladně detoxikuje játra. Superpotravina „mrkev“ snižuje cholesterol, pročišťuje trávicí trakt a pomáhá předcházet zácpě, příznivě působí při řadě kožních onemocnění. Pokud se cítíte vyčerpaní, mrkev vás vzpruží, uvolní, regeneruje. Olej pomáhá organismu vytěžit z mrkve co nejvíce karotenů. Vlašské ořechy jsou ideální pro nervovou soustavu, obsahují omega-3 mastné kyseliny odpovídající za lepší spánek, koncentraci a dobrou náladu. Citrón dodá vitamín C a med, působí protizánětlivě a obsahuje důležité vitamíny a minerály.
Potřebujete:
3 mrkve
5 kapek panenského olivového oleje
10 kapek citrónu
2 polévkové lžíce nasekaných vlašských ořechů (eventuelně liskových ořechů, mandlí, kešu…)
1 lžičku medu
Postup:
Mrkev nastrouháte, přidáte všechny přísady a promícháte. Salát konzumujte cca 2 hodiny před tím, než půjdete spát.
Počet komentářů: 7
[…] Mrkev okrájíme a nastrouháme. Hrozinky přelijeme horkou vodou a necháme chvíli nabobtnat. Slunečnicová semínka opražíme na sucho v pánvi. Vše smícháme, pokapeme citronovou šťávou a dochutíme medem. Salát se hodí i při očistné kúře! (viz článek Ve znamení mrkve) […]
[…] A proč mrkvový salát? Mrkev můžeme zařadit mezi superpotraviny. Snižuje cholesterol, pročišťuje trávicí trakt a pomáhá předcházet zácpě, příznivě působí při řadě kožních onemocnění. Pokud se cítíte vyčerpaní, mrkev vás vzpruží, uvolní, regeneruje. Olej pomáhá organismu vytěžit z mrkve co nejvíce karotenů. Vlašské ořechy jsou ideální pro nervovou soustavu, obsahují omega-3 mastné kyseliny odpovídající za lepší spánek, koncentraci a dobrou náladu. Citrón dodá vitamín C a med, působí protizánětlivě a obsahuje důležité vitamíny a minerály. Více informací o mrkvi naleznete v článku nazvaném Ve znamení mrkve. […]
[…] Více o mrkvi se můžete dočíst v článku nazvaném Ve znamení mrkve. […]
[…] g pohankových krup nebo lámanky 150 g vody 1 středně velkou mrkev sůl, eventuelně trošku […]
[…] jsou celozrnné produkty, čerstvá zelenina (zejména listová, ale také např. celer, mrkev, česnek, cibule, ředkvičky, pórek, šťáva z citronů a artyčoků, které regenerují […]
[…] vejce, maso, černý sezam, vlašské ořechy, červená řepa, růžičková kapusta, petržel, mrkev , fazole a zahřívací koření. Dbát bychom měli také na vylučování vody z těla. […]
[…] zemi a slezinu podpoří také sladké brambory, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, pastinák, bílá řepa), špenát, zelené fazole, cukety, dýně, zelený […]