Pohankovo-špaldové palačinky s mandlovým špenátem
Máte chuť na něco zdravého a zároveň lehkého, nadýchaného i křupavého, výrazného a přesto jemně hladícího vaše chuťové pohárky?
Vyzkoušejte slané palačinky z pohankové a špaldové mouky plněné sýrovo-mandlovým špenátem. Potřebujete-li bezlepkovou variantu, můžete použít výhradně pohankovou mouku, ale pak dělejte palačinky raději menší, protože hůře drží pohromadě. Chcete-li zásaditější pokrm, vynechte sýr a použijte do špenátu větší množství strouhaných mandlí.
Na 8 palačinek potřebujete:
Do těsta:
150 g celozrnné pohankové mouky
100 g jemně mleté špaldové mouky
3 biovejce
2 sklenice vody
½ lžičky soli
olej na smažení (nejlépe v biokvalitě)
pažitka na ozdobení
Na špenátovou náplň:
400 g listového špenátu
2 červené cibule
100 g ovčího a kozího sýra (např. fety nebo kaskavalu)
hrst nasekaných nebo namletých mandlí
3 stroužky česneku
muškátový oříšek
sůl, pepř, máslo (nebo kvalitní olej)
Postup:
Cibule nakrájíte na malé kousky a osmahnete na másle. Přidáte špenát, osolíte, okořeníte, podlijete trochou vody a uvaříte do měkka. Po odstavení vmícháte nastrouhaný sýr, rozdrcený česnek a mandle a necháte chvíli uležet.
Z mouky, žloutků, vody a soli umícháte řidší směs, do které jemně vmícháte ušlehaný sníh z bílků. Smažíte na pánvi jako klasické palačinky.
Po usmažení palačinku přepůlíte, jednu část potřete špenátovou směsí, druhou na ni přiklopíte. Ozdobíte na jemno nakrájenou pažitkou.